+420 222 360 269 info@ketopointpraha.cz

Hlívové rizoto s konjakovou rýží

Máte chuť na krémové rizoto, ale přijde Vám to v průběhu dietního plánu nemožné? S námi je možné vše!

Vhodné od 2. kroku dietního plánu

Doba přípravy 35 min

Porce 2

Suroviny

  • 2 porce konjakové řýže
  • 15 g ghí
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 100 ml smetany na vaření (10-12%)
  • (vývar)
  • 40-50 g pórku
  • 100 g strouhaného sýra parmazánového typu
  • petržel nať
  • bílý pepř
  • sůl
Hodnocení receptu
5
(1)

Vhodné od 2. kroku dietního plánu

Doba přípravy 35 min

Porce 2

Suroviny

  • 2 porce konjakové řýže
  • 15 g ghí
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 100 ml smetany na vaření (10-12%)
  • (vývar)
  • 40-50 g pórku
  • 100 g strouhaného sýra parmazánového typu
  • petržel nať
  • bílý pepř
  • sůl

Postup

Hlívu si pokrájíme na kousky dle svých preferencí. My jsme si nakrájeli na 3-4 cm dlouhé „nudličky“. Do rozpálené nepřilnavé pánve si dáme ghí a orestujeme na něm hlívu. Ztlumíme na střední až mírný plamen a lehce osolíme a opepříme. Pepř jsme zvolili bílý pro jeho jemnější chuť. Solíme opravdu lehce, protože do rizota ještě přidáme slaný sýr. Hlíva trochu pustí vodu a podusí se v ní. Můžeme podlít 3 lžícemi smetany. Dusíme, dokud hlíva není hotová. Pokud hlíva ještě potřebuje podusit, ale chybí tekutina, můžeme ještě podlít buď smetanou, nebo vhodným vývarem.
Zatímco se dusí hlíva, připravíme si konjakovou rýži. Nám se osvědčilo ji několikrát propláchnout horkou až vařící vodou.
Když je hlíva hotová, přidáme pokrájený pórek (stačí na půlkolečka) a ještě chvíli restujeme/dusíme na mírném plameni. Pórku sluší krátká tepelná úprava. Do pánve přidáme propláchnutou konjakovou rýži, promícháme, podlijeme zbytkem smetany a směs prohřejeme. Poté přimícháme posekanou petrželovou nať a převážnou část sýra. Trochu sýra si můžeme nechat na posypání při servírování. Rizoto mícháme, až se nám sýr začne rozpouštět. Pokud se nám zdá, že je rizoto příliš husté a konzistenci bychom si přáli krémovější (řidší), můžeme ho „naředit“ přidáním ohřátého vývaru, smetany nebo vody. Tekutinu nepřidáváme studenou, ochladilo by to rizoto a sýr by mohl začít zbytečně tuhnout, což není žádoucí.

Při servírování můžeme ozdobit zbylým sýrem a petrželovou natí.
Při použití smetany je třeba myslet na to, že je nutné ji započítat do denního limitu povolených 2 dcl mléka.

Ohodnoťte recept

Průměr: 5 / 5. Počet hlasů: 1

Děkujeme za hodnocení

Sledujte naše sítě, ať Vám neunikne žádný z nových receptů

Další recepty

Kontakty

+420 222 360 269

+420 777 808 169 (Lucie Zychová)

info@ketopointpraha.cz

Otevírací doba

pondělí až pátek 9:00 – 17:00

Přijímáme platební karty

Adresa

Ketopoint Praha s.r.o.

Wuchterlova 584/16

Praha 6 – Dejvice, 160 00

Ostatní informace

Ketopoint Praha s.r.o.

IČO: 08776768