Hlívový tatarák s řapíkatým celerem
Chybí Vám v prvním kroku dietního plánu maso? Jste milovníky tataráku? Vyzkoušejte tento náš hlívový, na kterém si pochutnáte stejně jako na tom masovém a možná ho budete muset bránit i před zbytkem rodiny.
Vhodné od 1. kroku dietního plánu
Doba přípravy 40 min
Porce 3
Suroviny
- 1 balené hlívy ústřičné (300 g)
- 1 řapík řapíkatého celeru (cca 50-60
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 1 jarní cibulka (bílozelená část cca 15 g + zelená nať)
(pažitka, tou můžeme nahradit zelenou část jarní cibulky) - 20 g dijonské hořčice
- 5 ml (1 čajová lžička vinného octa)
- 5 g (1 čajová lžička čekankového sirupu)
- (česnek na potření topinek z KetoDiet chleba)
- koření dle chuti, doporučujeme: uzená paprika, kmín, pepř, špetka chilli, dle potřeby sůl
Vhodné od 1. kroku dietního plánu
Doba přípravy 40 min
Porce 3
Suroviny
- 1 balené hlívy ústřičné (300 g)
- 1 řapík řapíkatého celeru (cca 50-60
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 1 jarní cibulka (bílozelená část cca 15 g + zelená nať)
(pažitka, tou můžeme nahradit zelenou část jarní cibulky) - 20 g dijonské hořčice
- 5 ml (1 čajová lžička vinného octa)
- 5 g (1 čajová lžička čekankového sirupu)
- (česnek na potření topinek z KetoDiet chleba)
- koření dle chuti, doporučujeme: uzená paprika, kmín, pepř, špetka chilli, dle potřeby sůl
Postup
Dobře si umyjeme hlívu od zbytků pěstebního substrátu, stejně tak řapíkatý celer. Celer si příčně nakrájíme na plátky, aby jeho tužší vlákna byla co nejkratší. Nakrájíme hlívu. Do rozehřáté pánve dáme olej a na něj dáme restovat celer, po chvíli přidáme hlívu, když pustí vodu, trochu osolíme. Restujeme dál do odpaření vody a změknutí celeru. V případě potřeby ještě podlijeme trochou vody. Není třeba nechat vodu odpařit „úplně do sucha“. Trocha tekutiny neuškodí, aby měl tatarák roztíratelnou konzistenci.
Hotovou směs odstavíme z plamene a necháme trochu vychladnout. Zchladlou směs umeleme v mlýnku na maso na jemné šajbě. Aby nám na šneku nezůstala neumletá směs, vezmeme několik lžic již mleté směsi a dáme ji umlet znovu, ta nám vytlačí ještě neumleté houby a při rozmontování mlýnku z něj očistíme případné zbytky již mleté směsi, kterou můžeme hned dál použít.
K mleté houbové směsi přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku, její zelenou nať můžeme libovolně nahradit pažitkou. Pažitka je drobnější, než nať jarní cibulky. Přidáme i ostatní ingredience a vše dobře promícháme.
Možná Vás zaráží vinný ocet a čekankový sirup. Mnozí jsme zvyklí dávat do klasického tataráku worcestrovou omáčku a kečup. Tyto dvě ingredience jsou během dietního plánu nevhodné. Vinný ocet je svou chutí jemnější než klasický lihový a supluje nám nakyslou chuť worcestrové omáčky, čekankový sirup zase přidá trochu sladkosti kečupu. V doporučeném množství se toho vůbec nemusíte bát.
Pokud tatarák nemá požadovanou roztíratelnou konzistenci a „drobí se“, můžeme přidat třeba ještě čajovou lžičku oleje nebo lžičku vychladlé převařené vody. Jak olej tak vodu jsme během přípravy používali, chuťově nic nenaruší. Vodou můžeme případně kompenzovat to, pokud jsme z hlívy vypařili příliš mnoho tekutiny, která nám teď pro správnou konzistenci chybí.
Tatarák je ideální podávat na topince z KetoDiet proteinového chleba. Tu jsme si připravili na sucho v topinkovači. Jistě ji lze připravit i v kontaktním grilu nebo na pánvi na kapce oleje. Topinku jsme potřeli stroužkem česneku.
Další recepty
Keto Míša dort
Jste v prvním kroku dietního plánu a máte narozeniny nebo vás čeká rodinná oslava? Nevíte, co...
Hlíva s houbovým sosem k těstovinám
Máte chuť na těstoviny, ale každá „omáčka“ na nich nedrží a steče na dno talíře? Připravte si...
Exotická lososová polévka
Kombinace ryby a kokosového mléka nás natolik uchvátila, že jsme se rozhodli připravit pro Vás...
Keto Míša dort
Jste v prvním kroku dietního plánu a máte narozeniny nebo vás čeká rodinná oslava? Nevíte, co...
Hlíva s houbovým sosem k těstovinám
Máte chuť na těstoviny, ale každá „omáčka“ na nich nedrží a steče na dno talíře? Připravte si...
Kontakty
+420 222 360 269
+420 777 808 169 (Lucie Zychová)
info@ketopointpraha.cz
Otevírací doba
pondělí až pátek 9:00 – 17:00
Přijímáme platební karty

Adresa
Ketopoint Praha s.r.o.
Wuchterlova 584/16
Praha 6 – Dejvice, 160 00
Ostatní informace
Ketopoint Praha s.r.o.
IČO: 08776768