Kapustové závitky s houbami
Nebaví vás vařit rodině a sobě zvlášť? Na tomto jídle si s Vámi může pochutnat celá rodina.
Vhodné od 1. kroku dietního plánu
Doba přípravy 70 min
Porce 8
Suroviny
- 400 g hub (může být kombinace – my zvolili 300 g hlívy ústřičné a 10 g (ekvivalent 100 g čerstvých) sušených lesních hub pro vůni)
- 2 řapíky řapíkatého celeru (cca 100 – 120 g)
- 10 g ghí
- 1 menší brokolice nebo část květáku (cca 200 g)
- 8 listů kapusty (z menší hlávky, průměr kolem 16-17 cm)
- 1 dcl smetany ke šlehání
- (1 čajová lžička mletého lněného semínka, cca 8 g)
- 1-2 stroužky česneku – dle velikosti cca 6 g)
- hrst petrželové natě – raději hladkolistou než kudrnku
- voda
- sůl
- pepř
- tymián
- bobkový list
- na ozdobu zelená nať a nadrobno pokrájená chilli paprička
Vhodné od 1. kroku dietního plánu
Doba přípravy 70 min
Porce 1
Suroviny
- 400 g hub (může být kombinace – my zvolili 300 g hlívy ústřičné a 10 g (ekvivalent 100 g čerstvých) sušených lesních hub pro vůni)
- 2 řapíky řapíkatého celeru (cca 100 – 120 g)
- 10 g ghí
- 1 menší brokolice nebo část květáku (cca 200 g)
- 8 listů kapusty (z menší hlávky, průměr kolem 16-17 cm)
- 1 dcl smetany ke šlehání
- (1 čajová lžička mletého lněného semínka, cca 8 g)
- 1-2 stroužky česneku – dle velikosti cca 6 g)
- hrst petrželové natě – raději hladkolistou než kudrnku
- voda
- sůl
- pepř
- tymián
- bobkový list
- na ozdobu zelená nať a nadrobno pokrájená chilli paprička
Postup
Pokud jsme se pro vůni rozhodli použít sušené houby, předem si je namočíme. My jsme ráno zalili vařící vodou, přikryli a nechali 1-2 hodinky nabobtnat. Potom houby scedíme (houbový výluh si necháme) a pokrájíme si je na drobné kousky.
Houby (hlíva, žampiony…) důkladně omyjeme od zbytků pěstebního substrátu a pokrájíme na drobnější kousky. Stejně tak si nadrobno nakrájíme i řapíkatý celer.
Brokolici (květák) v mixéru s noži tvaru „S“ si rozsekáme na velikost zrnek rýže.
Dáme si hřát pánev a rozpustíme na ní trochu ghí. Na to přidáme řapíkatý celer a trochu ho restujeme. Je tužší konzistence, neuškodí mu trochu víc času na pánvi. Můžeme přidat trochu vody. Když se voda vypaří, přidáme hlívu a zarestujeme ji. Můžeme nyní trochu osolit, hlíva pustí rychleji vodu. V tuto chvíli přidáme pokrájené sušené houby, ať se trochu ve směsi taky podusí, můžeme podlít výluhem z hub, pokrm tím dostane intenzivnější houbovou chuť. Přisypeme špetku či dvě tymiánu, osolíme, opepříme.
Zároveň s pánví dáme na plotnu vařit hrnec s osolenou vodou. Zatímco se nám dusí houby si opatrně z hlávky kapusty oddělíme 8 svrchních listů. Ty omyjeme vodou a dáme vařit do vody, přikryjeme pokličkou. Stačí je vařit cca 2-3 min a pak je hned dáme zchladit do připravené nádoby se studenou vodou. Cílem není kapustu uvařit, ale pouze nechat listy změknout pro snadnější zavinování závitků. My jsme si kapustu povařili na dvakrát po 4 listech, stačil nám k tomu menší objem vody – později kapustový vývar, který jsme dál použili. Vychladlé listy necháme okapat, můžeme je dát na utěrku, která pomůže vysát přebytečnou vodu. Nožíkem seřízneme silnou část listu – řapík.
Mezitím se nám odpařila přebytečná voda z hub. Do směsi přidáme posekanou brokolici a promícháme. Trochu podlijeme kapustovým vývarem a chvíli podusíme. Ke konci do směsi prolisujeme česnek, posekanou petrželovou nať a můžeme přidat mleté lněné semínko. Není to nutné. Směs odstavíme z plamene a necháme zchladnout.
Víte, že mleté lněné semínko se ve veganské kuchyni používá k výrobě veganského vejce? Přidáním lněného semínka by mohla směs trochu lépe držet v závitku pohromadě, ale recept funguje i bez něj.
Dáme si rozehřát troubu cca na 180 °C a připravíme si nádobu, ve které dáme závitky péct. Na dno pekáčku dáme bobkový list, rozlomíme si ho cca na 4 části.
Kapustové listy si rozložíme na pracovní plochu a poklademe na ně náplň. Náplň klademe na kraj listu, kde je řapík. Každý list vezmeme a začneme zavinovat. Přes náplň překlopíme kraj listu s řapíkem, poté přeložíme pravou a levou stranu do středu, jako bychom chtěli složit obálku a zavineme do konce. Závitek položíme skladem dolů, aby se nám nerozvinul a tím se vyhneme potřebě závitky svazovat provázkem.
Závitky takto přelijeme 1 dcl smetany a cca 2 dcl kapustového vývaru, nebo dle potřeby i více. Smetanu započítáme jak do limitu mléka, tak i do povolených tuků (33 g). Přikryjeme a dáme péct do trouby. Po 20 min odkryjeme a pečeme ještě 20 min.
Podávat můžeme posypané nasekanými bylinkami a pro odvážlivce a milovníky ostrého i posekanou chilli papričkou. A proč zrovna chilli? Chilli pomáhá rozpohybovat metabolismus a tak se i lépe zbavovat přebytečných kil.
Další recepty
Keto Míša dort
Jste v prvním kroku dietního plánu a máte narozeniny nebo vás čeká rodinná oslava? Nevíte, co...
Hlíva s houbovým sosem k těstovinám
Máte chuť na těstoviny, ale každá „omáčka“ na nich nedrží a steče na dno talíře? Připravte si...
Exotická lososová polévka
Kombinace ryby a kokosového mléka nás natolik uchvátila, že jsme se rozhodli připravit pro Vás...
Keto Míša dort
Jste v prvním kroku dietního plánu a máte narozeniny nebo vás čeká rodinná oslava? Nevíte, co...
Hlíva s houbovým sosem k těstovinám
Máte chuť na těstoviny, ale každá „omáčka“ na nich nedrží a steče na dno talíře? Připravte si...
Kontakty
+420 222 360 269
+420 777 808 169 (Lucie Zychová)
info@ketopointpraha.cz
Otevírací doba
pondělí až pátek 9:00 – 17:00
Přijímáme platební karty

Adresa
Ketopoint Praha s.r.o.
Wuchterlova 584/16
Praha 6 – Dejvice, 160 00
Ostatní informace
Ketopoint Praha s.r.o.
IČO: 08776768