Keto Míša dort
Jste v prvním kroku dietního plánu a máte narozeniny nebo vás čeká rodinná oslava? Nevíte, co si na oslavě dopřát? Nabízíme vám řešení. Vymysleli jsme pro vás dort z povolených surovin. Můžete slavit a přitom „nehřešit“.
Vhodné od 1. kroku dietního plánu
Doba přípravy 60 min
Porce 6-8
Suroviny
Korpus
- 25 g kakaa
- 50 g mletých mandlí
- 2 bílky
- 25 g erythritolu
- 15 g čekankového sirupu (1 polévková lžíce)
- 1 polévková lžíce oleje (slunečnicový, řepkový)
- 45 ml vody
- ½ čajové lžičky kypřícího prášku (cca 2 g)
- špetka soli
Krém
- 50 g moučkového erythritolu
- 50 g másla
- 150 g tvarohu
Poleva
- 15 g ghí
- 15 g čekankového sirupu
- 5 g kakaa
Vhodné od 1. kroku dietního plánu
Doba přípravy 60 min
Porce 6-8
Suroviny
Korpus
- 25 g kakaa
- 50 g mletých mandlí
- 2 bílky
- 25 g erythritolu
- 15 g čekankového sirupu (1 polévková lžíce)
- 1 polévková lžíce oleje (slunečnicový, řepkový)
- 45 ml vody
- ½ čajové lžičky kypřícího prášku (cca 2 g)
- špetka soli
Krém
- 50 g moučkového erythritolu
- 50 g másla
- 150 g tvarohu
Poleva
- 15 g ghí
- 15 g čekankového sirupu
- 5 g kakaa
Postup
Na začátku si dáme předehřát troubu na 150 °C. Doporučujeme použít kulatou otevírací dortovou formu. My použili formu o průměru 16 cm. Nenechte se zmást, možná vám dortík přijde malý, ale je opravdu velice sytý. Dno dortové formy si vyložíme pečícím papírem. Stěny nijak nemažeme, nevysypáváme. Korpus by se možná už při pečení, ale určitě nejpozději při chladnutí od stěn odlepil a to nechceme.
V misce si smísíme mleté mandle (umleli jsme si je ve výkonném mixéru), kakao a kypřící prášek. Vše dobře promícháme, abychom ve směsi neměli hrudky. Při výběru kypřícího prášku sledujte obsah sacharidů. Není prášek jako prášek.
Zvlášť vyšleháme z bílků a erythritolu tuhý sníh. K bílkům si přidáme i špetku soli.
Do sypké směsi přidáme olej, vodu a čekankový sirup a vymícháme hustší těstíčko.
Do těstíčka postupně přimícháme stěrkou na těsto vyšlehané bílky. Bílek vmícháme opatrně tak, že stěrkou těsto jakoby převracíme. Je důležité bílek „neutlouct“, protože je to právě on, kdo kypřícímu prášku pomůže dezert nakypřit.
Hotové těsto nalijeme do formy, zarovnáme a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 20 min. Korpus není příliš vysoký, měl by se upéct relativně rychle. Protože každá trouba peče jinak, pro jistotu zkusíme test špejlí – pokud se po zapíchnutí a vytažení na špejli stále lepí řídké těsto, korpus není hotový a je třeba péct dál. Po upečení necháme korpus zcela vychladnout.
Po vychladnutí ostrým nožem projedeme po obvodu formy a korpus oddělíme od stěn. Formu otevřeme, opatrně korpus vyndáme a stáhneme zespodu pečící papír. Korpus vrátíme zpět na dno formy a tu opět zavřeme. Pokud doma máme, můžeme po obvodu mezi obruč formy a korpus dát cukrářskou folii na oddělování dezertů. Dort lze udělat samozřejmě i bez ní.
V misce si vyšleháme máslo s moučkovým erythritolem. Erythritol jsme si umleli v elektrickém mlýnku na kávu. Moučkový volíme proto, že erythritol se velice špatně oproti běžnému cukru rozpouští a krystalky erythritolu hrubší konzistence by nám skřípaly při konzumaci mezi zuby. Šleháme až máslo jakoby zbělá. Poté přidáme tvaroh a vyšleháme krém. Tvaroh i máslo by měly být stejné pokojové teploty. Pokud bychom do vyšlehaného másla přidali tvaroh z lednice, máslo by se prudce ochladilo a v krému by nám vytvořilo hrudky.
Tvaroh jsme si připravili dle postupu zde zahřátím kefíru na 50 °C. Pokud nám po odkapání přijde tvaroh stále mokrý, můžeme ho zabalený v plátýnku lehce vymačkat, ale nepřežeňme to, ať je krém později vláčný.
Krém namažeme na korpus v dortové formě, zahladíme ho do hladké rovné plochy a dáme alespoň na hodinu vychladit do lednice.
Polevu si připravíme velice snadno. Do malého kastrůlku na mírném ohni si dáme rozpustit ghí s čekankovým sirupem. Mícháme, aby se směs spojila. Poté přisypeme kakao a můžeme už mimo plamen vymíchat do hladka. Polevu nalijeme na vychlazený dort a naklápěním dortu ji necháme roztéct po celé ploše dortu. Dort dáme opět vychladit do ztuhnutí polevy.
Hotovo, můžeme podávat. Pokud jsme použili fólii na oddělování dezertů, otevřeme formu a sejmeme fólii. Pokud jsme pracovali bez folie, nožem projedeme po obvodu a oddělíme dort od formy, teprve potom formu otevřeme. Dort přeneseme na talíř/tác/podnos na kterém ho budeme servírovat.
Celý dortík obsahuje 6,5-7 porcí povolených tuků, v použitém tvarohu se skrývá 500 ml povoleného mléka a použité kakao, ač je povolené, obsahuje v průměru téměř 4 g sacharidů. S ohledem na povolený denní limit mléka doporučujeme konzumaci dortíku rozdělit minimálně do 3 dnů, pokud ho chcete sníst sami. Ale ještě lepší možnost je pochutnat si na něm společně s rodinou a přáteli.
Další recepty
Hlíva s houbovým sosem k těstovinám
Máte chuť na těstoviny, ale každá „omáčka“ na nich nedrží a steče na dno talíře? Připravte si...
Exotická lososová polévka
Kombinace ryby a kokosového mléka nás natolik uchvátila, že jsme se rozhodli připravit pro Vás...
“Syrový” květákový salát
Květák je zelenina bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály, především vitamín C a draslík....
Hlíva s houbovým sosem k těstovinám
Máte chuť na těstoviny, ale každá „omáčka“ na nich nedrží a steče na dno talíře? Připravte si...
Exotická lososová polévka
Kombinace ryby a kokosového mléka nás natolik uchvátila, že jsme se rozhodli připravit pro Vás...
Kontakty
+420 222 360 269
+420 777 808 169 (Lucie Zychová)
info@ketopointpraha.cz
Otevírací doba
pondělí až pátek 9:00 – 17:00
Přijímáme platební karty

Adresa
Ketopoint Praha s.r.o.
Wuchterlova 584/16
Praha 6 – Dejvice, 160 00
Ostatní informace
Ketopoint Praha s.r.o.
IČO: 08776768