+420 222 360 269 info@ketopointpraha.cz

Krém z bílého chřestu s pórkem

Taky jste se těšili na chřestovou sezónu a teď Vás nenapadá, co si z něj uvařit? Nechte se inspirovat naší jemnou krémovou polévkou.

Vhodné od 1. kroku dietního plánu

Doba přípravy 50 min

Porce 4

Suroviny

  • 500 g (jedno balení) bílého chřestu

  • 200 g pórku (bílá část)

  • 2 čajové lžičky vinného octa

  • 2 čajové lžičky sladidla (erythritol)

  • 100 – 120 ml smetany ke šlehání

  • sůl

  • muškátový oříšek

Na ozdobu:

  • 20 g opražených plátkových mandlí
  • rozpuštěné ghí nebo olivový olej
Hodnocení receptu
()

Vhodné od 1. kroku dietního plánu

Doba přípravy 50 min

Porce 4

Suroviny

  • 500 g (jedno balení) bílého chřestu
  • 200 g pórku (bílá část)
  • 2 čajové lžičky vinného octa
  • 2 čajové lžičky sladidla (erythritol)
  • 100 – 120 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • muškátový oříšek

Na ozdobu:

  • 20 g opražených plátkových mandlí
  • rozpuštěné ghí nebo olivový olej

Postup

Pečlivě umytý chřest si oloupeme. Škrabkou na brambory oloupeme chřest po celé délce, loupat začínáme cca 2-3 cm pod hlavičkou. Dobře oloupat chřest je velmi důležité zvláště, pokud máme starší dřevnatější chřest, mohl by být jinak nahořklý, a také by se jej nepodařilo dokonale rozmixovat. Odkrojíme cca spodní dva centimetry výhonků. Slupky nevyhazujte, připravíme z nich vývar.


V hrnci přivedeme vodu k varu. Vody nepoužíváme zbytečně mnoho, protože z ní následně připravíme vývar, tak ať je silný. Očištěný chřest dáme vařit do vroucí osolené vody. Do vody přidáme i trochu octa a sladidla. Tenčí výhonky stačí vařit 7-9 min, silnější výhonky pak 10-20 min. Takto uvařené výhonky vyndáme na talíř, a do vývaru dáme vařit slupky a odkrojené konce chřestu. Pro vůni můžeme přidat i trochu citronové kůry (jen žlutou část). Takto vývar vaříme alespoň ještě 10 minut. Vývar potom slijeme přes cedník a dál použijeme již jen čistou tekutinu.


Vývar přivedeme k varu. Chřest si překrájíme na kratší špalíčky a vložíme ho do vývaru. Několik hlaviček chřestu si můžeme nechat na ozdobu při servírování. Do vývaru přidáme i pokrájený pórek a špetku muškátového oříšku. Chvíli povaříme do změknutí pórku. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.


Do rozmixovaného krému přidáme pro zjemnění smetanu a krátce provaříme. Myslete na to, že smetanu ke šlehání je nutné započítat jak do denního limitu mléka, tak tuků. 100 ml smetany odpovídá 100 ml mléka a zároveň 2 polévkovým lžícím másla/ghí.
V případě potřeby polévku ještě dosolíme.


Při podávání můžeme ozdobit praženými plátky mandlí, popřípadě pokapat olivovým olejem, či trochou rozpuštěného ghí.

Ohodnoťte recept

Průměr: / 5. Počet hlasů:

Děkujeme za hodnocení

Sledujte naše sítě, ať Vám neunikne žádný z nových receptů

Další recepty

Kontakty

+420 222 360 269

+420 777 808 169 (Lucie Zychová)

info@ketopointpraha.cz

Otevírací doba

pondělí až pátek 9:00 – 17:00

Přijímáme platební karty

Adresa

Ketopoint Praha s.r.o.

Wuchterlova 584/16

Praha 6 – Dejvice, 160 00

Ostatní informace

Ketopoint Praha s.r.o.

IČO: 08776768