Krém z bílého chřestu s pórkem
Taky jste se těšili na chřestovou sezónu a teď Vás nenapadá, co si z něj uvařit? Nechte se inspirovat naší jemnou krémovou polévkou.
Vhodné od 1. kroku dietního plánu
Doba přípravy 50 min
Porce 4
Suroviny
-
500 g (jedno balení) bílého chřestu
-
200 g pórku (bílá část)
-
2 čajové lžičky vinného octa
-
2 čajové lžičky sladidla (erythritol)
-
100 – 120 ml smetany ke šlehání
-
sůl
-
muškátový oříšek
Na ozdobu:
- 20 g opražených plátkových mandlí
- rozpuštěné ghí nebo olivový olej
Vhodné od 1. kroku dietního plánu
Doba přípravy 50 min
Porce 4
Suroviny
- 500 g (jedno balení) bílého chřestu
- 200 g pórku (bílá část)
- 2 čajové lžičky vinného octa
- 2 čajové lžičky sladidla (erythritol)
- 100 – 120 ml smetany ke šlehání
- sůl
- muškátový oříšek
Na ozdobu:
- 20 g opražených plátkových mandlí
- rozpuštěné ghí nebo olivový olej
Postup
Pečlivě umytý chřest si oloupeme. Škrabkou na brambory oloupeme chřest po celé délce, loupat začínáme cca 2-3 cm pod hlavičkou. Dobře oloupat chřest je velmi důležité zvláště, pokud máme starší dřevnatější chřest, mohl by být jinak nahořklý, a také by se jej nepodařilo dokonale rozmixovat. Odkrojíme cca spodní dva centimetry výhonků. Slupky nevyhazujte, připravíme z nich vývar.
V hrnci přivedeme vodu k varu. Vody nepoužíváme zbytečně mnoho, protože z ní následně připravíme vývar, tak ať je silný. Očištěný chřest dáme vařit do vroucí osolené vody. Do vody přidáme i trochu octa a sladidla. Tenčí výhonky stačí vařit 7-9 min, silnější výhonky pak 10-20 min. Takto uvařené výhonky vyndáme na talíř, a do vývaru dáme vařit slupky a odkrojené konce chřestu. Pro vůni můžeme přidat i trochu citronové kůry (jen žlutou část). Takto vývar vaříme alespoň ještě 10 minut. Vývar potom slijeme přes cedník a dál použijeme již jen čistou tekutinu.
Vývar přivedeme k varu. Chřest si překrájíme na kratší špalíčky a vložíme ho do vývaru. Několik hlaviček chřestu si můžeme nechat na ozdobu při servírování. Do vývaru přidáme i pokrájený pórek a špetku muškátového oříšku. Chvíli povaříme do změknutí pórku. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.
Do rozmixovaného krému přidáme pro zjemnění smetanu a krátce provaříme. Myslete na to, že smetanu ke šlehání je nutné započítat jak do denního limitu mléka, tak tuků. 100 ml smetany odpovídá 100 ml mléka a zároveň 2 polévkovým lžícím másla/ghí.
V případě potřeby polévku ještě dosolíme.
Při podávání můžeme ozdobit praženými plátky mandlí, popřípadě pokapat olivovým olejem, či trochou rozpuštěného ghí.
Další recepty
Keto Míša dort
Jste v prvním kroku dietního plánu a máte narozeniny nebo vás čeká rodinná oslava? Nevíte, co...
Hlíva s houbovým sosem k těstovinám
Máte chuť na těstoviny, ale každá „omáčka“ na nich nedrží a steče na dno talíře? Připravte si...
Exotická lososová polévka
Kombinace ryby a kokosového mléka nás natolik uchvátila, že jsme se rozhodli připravit pro Vás...
Keto Míša dort
Jste v prvním kroku dietního plánu a máte narozeniny nebo vás čeká rodinná oslava? Nevíte, co...
Hlíva s houbovým sosem k těstovinám
Máte chuť na těstoviny, ale každá „omáčka“ na nich nedrží a steče na dno talíře? Připravte si...
Kontakty
+420 222 360 269
+420 777 808 169 (Lucie Zychová)
info@ketopointpraha.cz
Otevírací doba
pondělí až pátek 9:00 – 17:00
Přijímáme platební karty

Adresa
Ketopoint Praha s.r.o.
Wuchterlova 584/16
Praha 6 – Dejvice, 160 00
Ostatní informace
Ketopoint Praha s.r.o.
IČO: 08776768