+420 222 360 269 info@ketopointpraha.cz

Kulajda z KetoDiet proteinové houbové polévky

Že při ketodietě nejde udělat taková „klasika“ jako kulajda? Jde a dokonce z naší KetoDiet proteinové houbové polévky. Nevěříte? Zkuste!

Vhodné od 1. kroku dietního plánu

Doba přípravy 30 min

Porce 1

Suroviny

  • 1 balení KetoDiet proteinové houbové polévky
  • 1 menší hrst sušených lesních hub (cca 3-5 g)
    volitelně 50 g čerstvých hub (lesní, žampiony, hlíva ústřičná)
  • 1 menší růžička květáku (cca 50 g)
  • 1 čajová lžička másla (5 g)
  • 5-10 g pórku
  • 1 polévková lžíce smetany ke šlehání (15 ml)
  • 1 čajová lžička octa
  • 1/2-1 čajová lžička čekankového sirupu
  • 1/2 bobkového listu
  • 1 kulička nového koření
  • kmín drcený
  • pepř
  • sůl
  • hrst kopru
Hodnocení receptu
5
(1)

Vhodné od 1. kroku dietního plánu

Doba přípravy 30 min

Porce 1

Suroviny

  • 1 balení KetoDiet proteinové houbové polévky
  • 1 menší hrst sušených lesních hub (cca 3-5 g)
    volitelně 50 g čerstvých hub (lesní, žampiony, hlíva ústřičná)
  • 1 menší růžička květáku (cca 50 g)
  • 1 čajová lžička másla (5 g)
  • 5-10 g pórku
  • 1 polévková lžíce smetany ke šlehání (15 ml)
  • 1 čajová lžička octa
  • 1/2-1 čajová lžička čekankového sirupu
  • 1/2 bobkového listu
  • 1 kulička nového koření
  • kmín drcený
  • pepř
  • sůl
  • hrst kopru

Postup

Na začátku si dáme vařit sušené houby s bobkovým listem a novým kořením v přiměřeném množství vody. Co je přiměřené množství vody? Takové ve kterém dle návodu potom rozmícháme KetoDiet proteinovou houbovou polévku. Do vody přidáme dle chuti ještě drcený kmín, pepř a trochu soli. Se solí opatrně, protože na konci budeme přidávat ještě KetoDiet houbovou polévku, která je sama o sobě také slaná.
Pokud jsme se rozhodli použít i čerstvé houby, je potřeba je na másle orestovat. Jednak se nám tepelně upraví a navíc jim máslo přidá příjemnou chuť.
Když jsou sušené houby téměř uvařené, přidáme do hrnce pokrájený květák. Květák v receptu supluje tradičně používané brambory. Jeho chuť je dostatečně neutrální a nepřehluší dominantní houbovou chuť polévky. Pokud by Vás napadlo použít například celer, buďte opatrní, jeho chuť je velmi výrazná a do této polévky se zcela nehodí.
Pórek nepotřebuje příliš dlouhou dobu varu, stačí ho do polévky přidat, když je květák „na skus“. Tak se nám zelenina uvaří ve stejnou chvíli. Pórek v polévce supluje chuť cibule, která není v 1. kroku dietního plánu vhodnou zeleninou.
Úplně na konci přidáme lžíci smetany a hrst kopru a krátce prohřejeme. V tento okamžik můžeme polévku vypnout. Nyní dochutíme octem a čekankovým sirupem. Čekankový sirup má vysokou sladivost, takže ho doporučujeme přidávat postupně, ať je sladkokyselá chuť vyvážená.
Nyní přichází na řadu KetoDiet houbová polévka, kterou nasypeme do stále horkého, ale již ne vařícího základu polévky, pečlivě rozmícháme (třeba metličkou) a necháme odstát dle návodu.
Samozřejmě si můžeme připravit rovnou 2 porce základu na polévku a KetoDiet houbovou polévku přidat vždy do poloviny polévkového základu a připravit si ji tak vždy čerstvou.

Na co bychom při dietním plánu neměli zapomenout?
Sušené houby je třeba do denního limitu započítat desetinásobně, abychom zohlednili váhu hub čerstvých. Pokud použijeme 5 g sušených hub, je třeba do denního limitu započítat 50 g, které odpovídají čerstvým houbám.
Smetanu ke šlehání je třeba započítat hned do dvou skupin povolených surovin. Jednak do denního limitu mléka (2 dcl) a jednak do tuků. Smetana je z 1/3 tvořena tukem (který odpovídá máslu). Např. 1 dcl smetany ke šlehání se započte jako 1 dcl povoleného mléka a zároveň jako cca 30 g másla.

Ohodnoťte recept

Průměr: 5 / 5. Počet hlasů: 1

Děkujeme za hodnocení

Sledujte naše sítě, ať Vám neunikne žádný z nových receptů

Další recepty

Kontakty

+420 222 360 269

+420 777 808 169 (Lucie Zychová)

info@ketopointpraha.cz

Otevírací doba

pondělí až pátek 9:00 – 17:00

Přijímáme platební karty

Adresa

Ketopoint Praha s.r.o.

Wuchterlova 584/16

Praha 6 – Dejvice, 160 00

Ostatní informace

Ketopoint Praha s.r.o.

IČO: 08776768