+420 222 360 269 info@ketopointpraha.cz

Květák na paprice

Taky už vás napadla otázka, čím zahustit omáčku, když obilná mouka je tabu? Za nás jednoznačně vede zelenina. Máme tu pro vás keto variaci na jednu známou klasiku.
Je jen na Vás, zda si recept připravíte jako zeleninový chod, nebo plnohodnotné proteinové jídlo.

Vhodné od 1. kroku dietního plánu

Doba přípravy 30 min

Porce 2

Suroviny

  • 200 – 300 g květáku
  • 10 g ghí
  • 20 – 30 g bílé části pórku
  • 1 rovná čajová lžička papriky (volitelně ½ čajové lžičky uzené papriky popř. špetka chilli)
  • voda/vývar
  • 1 menší bobkový list
  • 100 ml smetany (cca 30%)
  • sůl
  • volitelně na ozdobu nať jarní cibulky, nadrobno chilli paprička

Příloha

  • Konjakové těstoviny: zeleninové jídlo
  • KetoDiet Fusilli: plnohodnotné proteinové jídlo
Hodnocení receptu
()

Vhodné od 1. kroku dietního plánu

Doba přípravy 30 min

Porce 2

Suroviny

  • 200 – 300 g květáku
  • 10 g ghí
  • 20 – 30 g bílé části pórku
  • 1 rovná čajová lžička papriky (volitelně ½ čajové lžičky uzené papriky popř. špetka chilli)
  • voda/vývar
  • 1 menší bobkový list
  • 100 ml smetany (cca 30%)
  • sůl
  • volitelně na ozdobu nať jarní cibulky, nadrobno chilli paprička

Příloha

  • Konjakové těstoviny: zeleninové jídlo
  • KetoDiet Fusilli: plnohodnotné proteinové jídlo

    Postup

    Pokud jsme jako přílohu zvolili KetoDiet proteinové Fusilli, dáme je vařit hned na začátku. Než uvaříme květák na paprice, akorát se nám uvaří i těstoviny.

    Na ghí na velmi mírném ohni zesklovatíme nadrobno nakrájenou bílou část pórku, opatrně, mohl by se rychle připálit, přidáme papriku a trochu ji zarestujeme, aby nám v tuku pustila barvu, ale ne příliš dlouho, aby nám nezhořkla. Zalijeme vodou nebo vývarem. Přidáme na růžičky rozebraný květák, malý bobkový list a posolíme. Objem vody/vývaru volíme přiměřený, spíš aby byl květák lehce ponořený, tekutina ať se klidně částečně vypaří, přidat můžeme vždy. Chceme udělat omáčku, ne polévku. Květák vaříme do měkka.

    Část uvařených růžiček květáku si vyndáme a dáme stranou, přidáme smetanu, vyndáme bobkový list a rozmixujeme do hladka. Tady je to kouzlo, jak získat omáčku i bez zahušťování obilnou moukou. Omáčku dle potřeby dosolíme a krátce provaříme. Pokud je příliš hustá, můžeme ji dle potřeby naředit vodou či vývarem. A vrátíme zpět odložené květákové růžičky.

    Nezapomeňte, že smetanu započítáváme jak do limitu povoleného mléka, tak do limitu zdravých tuků. 100 ml smetany obsahuje 30-33 g tuku – „másla“.

    Pokud jsme jako přílohu zvolili konjakové těstoviny, využijeme čas, než se nám květák uvaří, a dobře je na cedníku propláchneme ideálně vařící vodou. Na konci je přidáme do omáčky a chvíli je v ní prohřejeme. Lépe chutnají, když se omáčkou „obalí“, než když jsou samostatně bokem jako klasická příloha.

    Ohodnoťte recept

    Průměr: / 5. Počet hlasů:

    Děkujeme za hodnocení

    Sledujte naše sítě, ať Vám neunikne žádný z nových receptů

    Další recepty

    Kontakty

    +420 222 360 269

    +420 777 808 169 (Lucie Zychová)

    info@ketopointpraha.cz

    Otevírací doba

    pondělí až pátek 9:00 – 17:00

    Přijímáme platební karty

    Adresa

    Ketopoint Praha s.r.o.

    Wuchterlova 584/16

    Praha 6 – Dejvice, 160 00

    Ostatní informace

    Ketopoint Praha s.r.o.

    IČO: 08776768