+420 222 360 269 info@ketopointpraha.cz

Květáková pomazánka à la hummus

Nikdy byste nevěřili, jak může být květák atraktivní zelenina, dokud neochutnáte tuto květákovou pomazánku.

Vhodné od 1. kroku dietního plánu

Doba přípravy 75-90 min

Porce 4-5

Suroviny

  • 1 menší květák (cca 400 g)
  • 2 čajové lžičky a 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • špetka kurkumy
  • 1-2 stroužky česneku
  • 35 g tahini (světlé sezamové pasty)
  • 1 polévková lžíce (tj. 3 čajové lžičky) vinného octa
  • voda dle potřeby
  • sůl
  • 1/2-3/4 čajové lžičky římského kmínu
    (volitelně uzená paprika, chilli, sezamová semínka)
Hodnocení receptu
5
(1)

Vhodné od 1. kroku dietního plánu

Doba přípravy 75-90 min

Porce 4-5

Suroviny

  • 1 menší květák (cca 400 g)
  • 2 čajové lžičky a 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • špetka kurkumy
  • 1-2 stroužky česneku
  • 35 g tahini (světlé sezamové pasty)
  • 1 polévková lžíce (tj. 3 čajové lžičky) vinného octa
  • voda dle potřeby
  • sůl
  • 1/2-3/4 čajové lžičky římského kmínu
    (volitelně uzená paprika, chilli, sezamová semínka)

Postup

Květák si rozebereme na růžičky, dáme do pekáčku posypeme špetkou kurkumy, zakápneme dvěma lžičkami olivového oleje, promícháme a dáme péct při cca 150 °C na 45-60 min, záleží dle vaší trouby. Kurkumu přidáváme ne pro chuť, ale pro barvu, takže opravdu jen špetku. My jsme květák trochu podlili vodou a občas promíchali, když trochu „chytnou“ okraje růžiček, nevadí, pomůže to výsledné barvě, nicméně je nutné hlídat, abychom květák nepřipálili, výsledek by byl hořký a my bychom si moc nepochutnali. Pečeme do měkka, v případě potřeby můžeme ještě podlít vodou.

Upečený květák necháme zchladnout a přendáme ho do nádoby vhodné pro mixování tyčovým mixérem, nebo do výkonného mixéru.
Ke květáku přidáme sůl, tahini, česnek, římský kmín, vinný ocet a vodu (ideálně převařenou a vychladlou) a mixujeme do hladka. V případě potřeby přidáme ještě vodu, abychom dosáhli optimální konzistence.

Pokud máte český česnek, doporučujeme ho přidat postupně, jeho chuť je opravdu intenzivní a je snadné to s ním přehnat. Dobrý tip je také stroužek rozříznout podélně a odstranit z něj středový klíček. Česnek je pak lépe stravitelný. Pokud nemáte zkušenost s římským kmínem, také můžete přidat postupně, ale rozhodně jej nezaměňujte za běžný český kmín. Specifická chuť římského kmínu je pro tento recept klíčová.

Nakonec přidáme i tři polévkové lžíce olivového oleje a naposledy promícháme/promixujeme. Olivový olej doporučujeme přidat úplně nakonec, kdy už je pomazánka dobře dochucená. Příliš dlouhým mixováním může olivový olej v pokrmu zhořknout.

Od 2. kroku dietního plánu je možné vinný ocet nahradit citronovou šťávou, kdy 10 ml šťávy odpovídá cca 10 g povoleného ovoce a je třeba ji započítat do denního limitu povoleného ovoce a zeleniny.

Tahini je de facto semínkové máslo a započítává se do denního limitu tuků.

Květákovou pomazánku můžeme podávat s KetoDiet proteinovým chlebem – topinkou, nebo jako dip k zelenině nakrájené na nudličky, např. k řapíkatému celeru, okurce, bílé ředkvi, paprice. Při servírování můžete posypat ještě čili nebo uzenou paprikou, ta je chuťově obzvlášť příjemná. Dále pak můžete použít i sezamová semínka a olivový olej.

Ohodnoťte recept

Průměr: 5 / 5. Počet hlasů: 1

Děkujeme za hodnocení

Sledujte naše sítě, ať Vám neunikne žádný z nových receptů

Další recepty

Kontakty

+420 222 360 269

+420 777 808 169 (Lucie Zychová)

info@ketopointpraha.cz

Otevírací doba

pondělí až pátek 9:00 – 17:00

Přijímáme platební karty

Adresa

Ketopoint Praha s.r.o.

Wuchterlova 584/16

Praha 6 – Dejvice, 160 00

Ostatní informace

Ketopoint Praha s.r.o.

IČO: 08776768