Květáková pomazánka à la hummus
Nikdy byste nevěřili, jak může být květák atraktivní zelenina, dokud neochutnáte tuto květákovou pomazánku.
Vhodné od 1. kroku dietního plánu
Doba přípravy 75-90 min
Porce 4-5
Suroviny
- 1 menší květák (cca 400 g)
- 2 čajové lžičky a 3 polévkové lžíce olivového oleje
- špetka kurkumy
- 1-2 stroužky česneku
- 35 g tahini (světlé sezamové pasty)
- 1 polévková lžíce (tj. 3 čajové lžičky) vinného octa
- voda dle potřeby
- sůl
- 1/2-3/4 čajové lžičky římského kmínu
(volitelně uzená paprika, chilli, sezamová semínka)
Vhodné od 1. kroku dietního plánu
Doba přípravy 75-90 min
Porce 4-5
Suroviny
- 1 menší květák (cca 400 g)
- 2 čajové lžičky a 3 polévkové lžíce olivového oleje
- špetka kurkumy
- 1-2 stroužky česneku
- 35 g tahini (světlé sezamové pasty)
- 1 polévková lžíce (tj. 3 čajové lžičky) vinného octa
- voda dle potřeby
- sůl
- 1/2-3/4 čajové lžičky římského kmínu
(volitelně uzená paprika, chilli, sezamová semínka)
Postup
Květák si rozebereme na růžičky, dáme do pekáčku posypeme špetkou kurkumy, zakápneme dvěma lžičkami olivového oleje, promícháme a dáme péct při cca 150 °C na 45-60 min, záleží dle vaší trouby. Kurkumu přidáváme ne pro chuť, ale pro barvu, takže opravdu jen špetku. My jsme květák trochu podlili vodou a občas promíchali, když trochu „chytnou“ okraje růžiček, nevadí, pomůže to výsledné barvě, nicméně je nutné hlídat, abychom květák nepřipálili, výsledek by byl hořký a my bychom si moc nepochutnali. Pečeme do měkka, v případě potřeby můžeme ještě podlít vodou.
Upečený květák necháme zchladnout a přendáme ho do nádoby vhodné pro mixování tyčovým mixérem, nebo do výkonného mixéru.
Ke květáku přidáme sůl, tahini, česnek, římský kmín, vinný ocet a vodu (ideálně převařenou a vychladlou) a mixujeme do hladka. V případě potřeby přidáme ještě vodu, abychom dosáhli optimální konzistence.
Pokud máte český česnek, doporučujeme ho přidat postupně, jeho chuť je opravdu intenzivní a je snadné to s ním přehnat. Dobrý tip je také stroužek rozříznout podélně a odstranit z něj středový klíček. Česnek je pak lépe stravitelný. Pokud nemáte zkušenost s římským kmínem, také můžete přidat postupně, ale rozhodně jej nezaměňujte za běžný český kmín. Specifická chuť římského kmínu je pro tento recept klíčová.
Nakonec přidáme i tři polévkové lžíce olivového oleje a naposledy promícháme/promixujeme. Olivový olej doporučujeme přidat úplně nakonec, kdy už je pomazánka dobře dochucená. Příliš dlouhým mixováním může olivový olej v pokrmu zhořknout.
Od 2. kroku dietního plánu je možné vinný ocet nahradit citronovou šťávou, kdy 10 ml šťávy odpovídá cca 10 g povoleného ovoce a je třeba ji započítat do denního limitu povoleného ovoce a zeleniny.
Tahini je de facto semínkové máslo a započítává se do denního limitu tuků.
Květákovou pomazánku můžeme podávat s KetoDiet proteinovým chlebem – topinkou, nebo jako dip k zelenině nakrájené na nudličky, např. k řapíkatému celeru, okurce, bílé ředkvi, paprice. Při servírování můžete posypat ještě čili nebo uzenou paprikou, ta je chuťově obzvlášť příjemná. Dále pak můžete použít i sezamová semínka a olivový olej.
Další recepty
Keto Míša dort
Jste v prvním kroku dietního plánu a máte narozeniny nebo vás čeká rodinná oslava? Nevíte, co...
Hlíva s houbovým sosem k těstovinám
Máte chuť na těstoviny, ale každá „omáčka“ na nich nedrží a steče na dno talíře? Připravte si...
Exotická lososová polévka
Kombinace ryby a kokosového mléka nás natolik uchvátila, že jsme se rozhodli připravit pro Vás...
Keto Míša dort
Jste v prvním kroku dietního plánu a máte narozeniny nebo vás čeká rodinná oslava? Nevíte, co...
Hlíva s houbovým sosem k těstovinám
Máte chuť na těstoviny, ale každá „omáčka“ na nich nedrží a steče na dno talíře? Připravte si...
Kontakty
+420 222 360 269
+420 777 808 169 (Lucie Zychová)
info@ketopointpraha.cz
Otevírací doba
pondělí až pátek 9:00 – 17:00
Přijímáme platební karty

Adresa
Ketopoint Praha s.r.o.
Wuchterlova 584/16
Praha 6 – Dejvice, 160 00
Ostatní informace
Ketopoint Praha s.r.o.
IČO: 08776768