+420 222 360 269 info@ketopointpraha.cz

Salát s hlívou a vejci

Neumíte si hlívu představit „na studeno“? My ano! Pojďte si s námi pochutnat na svěžím salátku plném bílkovin.

Vhodné od 2. kroku dietního plánu

Doba přípravy 40 min

Porce 2

Suroviny

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 80-100 g pórku (ideálně bílou část)
  • 30 g ghí (cca 2-3 polévkové lžíce)
  • 4 vajíčka (uvařená natvrdo)
  • 130 g zakysané smetany (8%)
  • 300 g okurky (1 menší salátová nebo 4 nakládačky)
  • větší hrst petrželové natě
  • sůl
  • pepř
Hodnocení receptu
()

Vhodné od 2. kroku dietního plánu

Doba přípravy 40 min

Porce 2

Suroviny

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 80-100 g pórku (ideálně bílou část)
  • 30 g ghí (cca 2-3 polévkové lžíce)
  • 4 vajíčka (uvařená natvrdo)
  • 130 g zakysané smetany (8%)
  • 300 g okurky (1 menší salátová nebo 4 nakládačky)
  • větší hrst petrželové natě
  • sůl
  • pepř

Postup

Hlívu dobře propláchneme, abychom se zbavili případných zbytků zeminy, a nakrájíme na libovolně velké nudličky (kostičky). Pórek nakrájíme na půl nebo čtvrt kolečka, dle svých preferencí. Na nepřilnavé pánvi rozpálíme ghí a dáme na něj zprudka restovat hlívu. Hlíva pustí vodu, můžeme osolit a restujeme, dokud se nevypaří veškerá tekutina. Hlívu můžeme dál restovat, až nám zezlátne. V tento okamžik přidáme do pánve pórek. Ten nerestujeme do tmava, spíše ho necháme zavadnout. Abychom ho nepřipálili, můžeme směs podlít kapkou vody. Když pórek změkne, směs odstavíme z plamene a necháme vychladnout.


Než hlíva vychladne, připravíme si vše ostatní na salát. Vajíčka nakrájíme přes salátové sítko na kostičky. Okurku(y) nakrájíme na zhruba stejně velké kostičky jako jsou nakrájená vajíčka. Petrželovou nať nasekáme na drobno. Petržel volíme raději hladkolistou, než kudrnku. Jednak má jemnější strukturu a jednak i intenzivnější chuť. Vše dáme do misky.


Do misky přidáme 130 g zakysané 8% smetany. Smetanu započítáme do denního limitu řeckého jogurtu. Pozor, zakysanou smetanou nelze libovolně nahradit řecký jogurt. Ověřili jsme za Vás, že kombinace 2 slepičích vajíček a 65 g zakysané smetany plnohodnotně pokryje porci běžného proteinového jídla.


Do misky k nakrájeným surovinám přidáme i vychladlou směs hlívy a pórku. Dle potřeby dosolíme a dochutíme pepřem. Vše dobře zamícháme a můžeme se pustit do jídla.


Vzhledem k tomu, že je salát bohatý na obsah zeleniny a hub povolených v dietním plánu, ideálně si druhou porci necháme na následující den.

Ohodnoťte recept

Průměr: / 5. Počet hlasů:

Děkujeme za hodnocení

Sledujte naše sítě, ať Vám neunikne žádný z nových receptů

Další recepty

Kontakty

+420 222 360 269

+420 777 808 169 (Lucie Zychová)

info@ketopointpraha.cz

Otevírací doba

pondělí až pátek 9:00 – 17:00

Přijímáme platební karty

Adresa

Ketopoint Praha s.r.o.

Wuchterlova 584/16

Praha 6 – Dejvice, 160 00

Ostatní informace

Ketopoint Praha s.r.o.

IČO: 08776768