+420 222 360 269 info@ketopointpraha.cz

Salát "Vinigret"

Červená řepa je v české kuchyni často opomíjenou, avšak velmi chutnou zeleninou. V tomto salátu hraje prim.

Vhodné od po skončení dietního plánu

Doba přípravy 75 min

Porce 3-4

Suroviny

  • 2 menší až střední červené řepy (cca 200 g tepelně upravené)
  • 1 kedluben (cca 180-200 g za syrova)
  • 1-2 jarní cibulky (cca 30 g)
  • 2 čajové lžičky rostlinného oleje
  • 100 g kysaného zelí (do 1 g sacharidů na 100 g výrobku)
  • 1-2 (30-40 g) sterilované okurky bez přidaného cukru (běžně k dostání v obchodech)
  • 1/2 mrkve (cca 30 g tepelně upravené)
  • 2-3 čajové lžičky čekankového sirupu
  • pepř černý mletý
  • sůl
Hodnocení receptu
5
(2)

Vhodné od po skončení dietního plánu

Doba přípravy 75 min

Porce 3-4

Suroviny

  • 2 menší až střední červené řepy (cca 200 g tepelně upravené)
  • 1 kedluben (cca 180-200 g za syrova)
  • 1-2 jarní cibulky (cca 30 g)
  • 2 čajové lžičky rostlinného oleje
  • 100 g kysaného zelí (do 1 g sacharidů na 100 g výrobku)
  • 1-2 (30-40 g) sterilované okurky bez přidaného cukru (běžně k dostání v obchodech)
  • 1/2 mrkve (cca 30 g tepelně upravené)
  • 2-3 čajové lžičky čekankového sirupu
  • pepř černý mletý
  • sůl

Postup

Čas přípravy uvádíme úmyslně trochu delší, protože počítáme s časově náročnější tepelnou úpravou zeleniny. Ideálně den předem tepelně zpracujeme mrkev, červenou řepu a kedlubnu. Věděli jste, že způsob tepelné úpravy může být klíčový pro výsledný obsah sacharidů v zelenině? Pro červenou řepu je ideální ji uvařit, pro mrkev je optimální pečení.
Oloupanou kedlubnu jsme si nakrájeli na kostičky o velikosti cca 0,5*0,5 cm a uvařili do měkka v osolené vodě. Poté ji necháme dobře v cedníku okapat.
Červenou řepu volíme stejné velikosti, aby se nám vařila stejně dlouhou dobu. Já ji vařím vždy ve slupce v osolené vodě a přidám trochu octa. Ten nám pomůže zachovat krásnou barvu červené řepy, která se jinak varem mění. Vaříme tak dlouho, dokud se nám nepodaří řepu pohodlně propíchnout vidličkou. Záměrně neuvádíme čas, ten záleží na velikosti řepy.
Neoloupanou mrkev jsme zabalili do alobalu a dali upéct do vyhřáté trouby při cca 150 °C asi 20 min. Upekli jsme rovnou celou, protože druhou polovinu jsme použili do dalšího našeho receptu na úžasný vrstvený salát – Slaneček v kožichu. Stejně tak jsme rovnou uvařili i více červené řepy. Mrkev a červenou řepu oloupeme až když dobře vychladne.

Přes salátové sítko si na kostičky nakrájíme červenou řepu. Řepa je celkem pevná, můžeme ji nakrájet jednoduše nožem na prkénku. Řepu dáme do misky, zakápneme olejem a dobře promícháme. Díky tomu nám řepa bude salát barvit tak akorát.
Potom přidáme kedlubnu, nastrouhanou nebo na jemno nasekanou mrkev, na jemno nakrájenou jarní cibulku a okurku. Kysané zelí nemusíme proplachovat, ale dobře ho vymačkáme a překrojíme, aby vlákna zelí byla kratší a salát se lépe jedl. Salát osolíme, opepříme a osladíme čekankovým sirupem, poté ho dobře promícháme.
Je ideální salát nechat odležet do druhého dne. Zjemní se brukvovitá chuť kedlubny a zároveň se propojí všechny ostatní chutě.

Tento salát mám například na Vánoce ke kaprovi mnohem raději, než tradiční bramborový.

Ohodnoťte recept

Průměr: 5 / 5. Počet hlasů: 2

Děkujeme za hodnocení

Sledujte naše sítě, ať Vám neunikne žádný z nových receptů

Další recepty

Kontakty

+420 222 360 269

+420 777 808 169 (Lucie Zychová)

info@ketopointpraha.cz

Otevírací doba

pondělí až pátek 9:00 – 17:00

Přijímáme platební karty

Adresa

Ketopoint Praha s.r.o.

Wuchterlova 584/16

Praha 6 – Dejvice, 160 00

Ostatní informace

Ketopoint Praha s.r.o.

IČO: 08776768