+420 222 360 269 info@ketopointpraha.cz

Sweet chilli růžičková kapusta

Připadá vám růžičková kapusta jako nudná zelenina, zošklivila vám ji školní jídelna? Pojďte tento názor změnit s receptem, který jsme pro vás připravili a který si můžete užít jako přílohu k masu i jako samostatnou svačinku.

Vhodné od 1. kroku dietního plánu

Doba přípravy 30 min

Porce 2-4

Suroviny

  • 1 balení růžičkové kapusty (500 g)
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 20-30 g čekankového sirupu (4-6 čajových lžiček)
  • 2 čajové lžičky vinného octa
  • 60 ml vody (4 polévkové lžíce)
  • Chilli paprička, chilli pasta nebo chilli koření
    sůl, pepř
  • (volitelně 1-2 čajové lžičky sezamových semínek)
Hodnocení receptu
()

Vhodné od 1. kroku dietního plánu

Doba přípravy 30 min

Porce 2-4

Suroviny

  • 1 balení růžičkové kapusty (500 g)
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 20-30 g čekankového sirupu (4-6 čajových lžiček)
  • 2 čajové lžičky vinného octa
  • 60 ml vody (4 polévkové lžíce)
  • Chilli paprička, chilli pasta nebo chilli koření
    sůl, pepř
  • (volitelně 1-2 čajové lžičky sezamových semínek)

Postup

Na začátku si dáme nahřát troubu na 180-200 °C. Poté si očistíme, omyjeme růžičkovou kapustu a překrájíme ji na půlky. Nám po očištění zbylo 460 g kapusty.

Ve větší míse si smícháme olej, sójovou omáčku a 2 čajové lžičky čekankového sirupu. Mícháme, dokud nám nevznikne jednolitá emulze. Do této marinády přisypeme růžičkovou kapustu a zamícháme, aby se v marinádě obalila všechna kapusta. Necháme několik minut marinovat, průběžně můžeme znovu kapustu promíchat, marináda bude stékat dolů.

Vyskládáme růžičkovou kapustu do pekáče ideálně řezem nahoru a polijeme ji zbytkem marinády, který zbyl v misce. Pečeme 15-20 min, podle vaší trouby a podle barvy kapustiček. Když na řezu zkaramelizují, není to na škodu.

Mezitím, než se nám kapusta upeče, si připravíme sweet chilli zálivku. Do menšího rendlíčku si dáme vodu, chilli, 2 čajové lžičky čekankového sirupu a vinný ocet a chvíli povaříme, až se lehce zredukuje objem vody.

Pokud se rozhodneme přidat i sezamová semínka, můžeme je na suché pánvi trochu opražit, než se rozvoní. S touto úpravou obecně opatrně. Pražením semínek a ořechů dochází k přepalování tuků v nich obsažených a již nejsou tak zdravé. V daném objemu to nejspíš lze občas tolerovat, ovšem pražit si semínka a ořechy pravidelně do dietního plánu není zcela vhodné.

Hotové kapustičky ještě horké zalijeme sweet chilli zálivkou a v případě potřeby je ještě dosolíme, opepříme, přidáme chilli koření. My jsme místo dochucení pepřem zvolili trochu chilli koření navíc. Pokud cítíme potřebu, můžeme ještě lehce dosladit čekankovým sirupem. Tady ovšem apelujeme na opatrnost, abychom nepřesladili, což se může velice snadno stát.

Ohodnoťte recept

Průměr: / 5. Počet hlasů:

Děkujeme za hodnocení

Sledujte naše sítě, ať Vám neunikne žádný z nových receptů

Další recepty

Kontakty

+420 222 360 269

+420 777 808 169 (Lucie Zychová)

info@ketopointpraha.cz

Otevírací doba

pondělí až pátek 9:00 – 17:00

Přijímáme platební karty

Adresa

Ketopoint Praha s.r.o.

Wuchterlova 584/16

Praha 6 – Dejvice, 160 00

Ostatní informace

Ketopoint Praha s.r.o.

IČO: 08776768