+420 222 360 269 info@ketopointpraha.cz

Vánoční vaječný likér

Neumíte si bez vaječného likéru představit Vánoce? Ani nemusíte. Připravili jsme pro Vás jeho keto verzi.

Vhodné po skončení dietního plánu

Doba přípravy 45 min

cca 1 l

Suroviny

  • 10 žloutků
  • 100-200 g sladidla (xylitol, erythritol)
  • 400 ml smetany na vaření 10% (použili jsme trvanlivou)
  • 400 ml zhruba 40% alkoholu (tuzemský rum, whisky…)
  • vanilkový lusk
  • (vanilkové aroma, rumové aroma)
Hodnocení receptu
()

Vhodné po skončení dietního plánu

Doba přípravy 45 min

cca 1 l

Suroviny

  • 10 žloutků
  • 100-200 g sladidla (xylitol, erythritol)
  • 400 ml smetany na vaření 10% (použili jsme trvanlivou)
  • 400 ml zhruba 40% alkoholu (tuzemský rum, whisky…)
  • vanilkový lusk
  • (vanilkové aroma, rumové aroma)

Postup

V hrnci se silným dnem, nebo žáruvzdorné misce rozmícháme sladidlo ve smetaně. Sladidlo přidávejte postupně dle své chuti. Já mám likér ráda opravdu hodně sladký, dala jsem 200 g. Pokud použijete erythritol, je důležité ho rozmíchat ve smetaně nyní a ne až nakonec, kdy bude směs obsahovat alkohol. Erythritol v nealkoholické tekutině pozbude svůj specifický chladivý chuťový efekt. Poté přidáme žloutky a metličkou dohladka vymícháme.
Ochutíme buď semínky vanilkového lusku, nebo ¼ čajové lžičky vanilkového aroma. Bohužel jsem v poslední době neměla štěstí na dobrý vanilkový lusk, proto jsem použila aroma.
Možná jste se setkali při výrobě domácích likérů s použitím kondenzovaného mléka. Smetanu jsme před ním upřednostnili hlavně z toho důvodu, že obsahuje méně sacharidů.
Směs smetany, sladidla a žloutků dáme za stálého míchání ohřívat, buď přímo na plamen v hrnci se silným dnem, nebo ve vodní lázni v žáruvzdorné misce. Než si dáme ohřívat směs, napustíme si např. do dřezu studenou vodu. Je důležité směs po celou dobu zahřívání míchat metličkou, zároveň si musíme dát pozor, aby směs nevřela, ale byla jen horká, aby se nám nesrazily žloutky. Pokud se vám zdá, že je směs příliš řídká, můžeme přidat ještě další žloutek. Myslete ale na to, že po vychlazení a odležení likér ještě zhoustne.
V okamžiku, kdy směs zhoustne do konzistence trochu řidšího pudinku, ji okamžitě dáme do studené vody a za stálého míchání ochlazujeme až na pokojovou teplotu.
Nyní přijde na řadu přidání alkoholu. Tuzemský rum nám zaručí u nás tak populární aroma, je třeba vzít na vědomí, že obsahuje dost přidaného cukru. Já jsem se rozhodla použít svou oblíbenou whisky, která neobsahuje žádný přidaný cukr, ostatně jako ho neobsahuje žádný jiný čistý destilát. Tradiční rumovou vůni jsem se rozhodla dohnat rumovým aroma, které jsem přidala na začátku společně s vanilkovým, také ¼ čajové lžičky.

Dobře rozmíchaný likér rozlijeme do vhodných lahví a uchováváme v chladu a temnu. Ideálně necháme několik dní odležet.

Ohodnoťte recept

Průměr: / 5. Počet hlasů:

Děkujeme za hodnocení

Sledujte naše sítě, ať Vám neunikne žádný z nových receptů

Další recepty

Kontakty

+420 222 360 269

+420 777 808 169 (Lucie Zychová)

info@ketopointpraha.cz

Otevírací doba

pondělí až pátek 9:00 – 17:00

Přijímáme platební karty

Adresa

Ketopoint Praha s.r.o.

Wuchterlova 584/16

Praha 6 – Dejvice, 160 00

Ostatní informace

Ketopoint Praha s.r.o.

IČO: 08776768