+420 222 360 269 info@ketopointpraha.cz

Vrstvený salát - slaneček v kožichu

Že salát není moc slavnostní záležitost? Omyl, ten náš rozhodně je, ten musíte zkusit!

Vhodné od po skončení dietního plánu

Doba přípravy 90 min

Porce 4

Suroviny

  • 1 zralé avokádo
  • 2 menší až střední červené řepy (cca 180 g tepelně zpracované)
  • 1-2 jarní cibulky (60 g), bílá až bílo-zelená část
  • 1/2 mrkve (60 g tepelně zpracované)
  • 2-3 filety (200 g) slanečka, lze zakoupit pouze soleného v rostlinném oleji v chladících boxech
  • 4 vejce uvařená na tvrdo
  • cca 80-100 g keto majonézy
Hodnocení receptu
4.5
(2)

Vhodné od po skončení dietního plánu

Doba přípravy 90 min

Porce 4

Suroviny

  • 1 zralé avokádo
  • 2 menší až střední červené řepy (cca 180 g tepelně zpracované)
  • 1-2 jarní cibulky (60 g), bílá až bílo-zelená část
  • 1/2 mrkve (60 g tepelně zpracované)
  • 2-3 filety (200 g) slanečka, lze zakoupit pouze soleného v rostlinném oleji v chladících boxech
  • 4 vejce uvařená na tvrdo
  • cca 80-100 g keto majonézy

Postup

Tento salát je inspirovaný v tradiční ruské kuchyni a my jsme ho pro Vás upravili do nízkosacharidové varianty, na které si určitě pochutnáte.

Jak lze očekávat, nejvíce času strávíme tepelnou úpravou zeleniny a následně jejím krájením. Je dobré si mrkev a červenou řepu připravit již den předem, aby dobře vystydla a my mohli už jen kompletovat salát.
Věděli jste, že způsob tepelné úpravy může být klíčový pro výsledný obsah sacharidů v zelenině? Pro červenou řepu je ideální ji uvařit, pro mrkev je optimální pečení.
Červenou řepu volíme stejné velikosti, aby se nám vařila stejně dlouhou dobu. Já ji vařím vždy ve slupce v osolené vodě a přidám trochu octa. Ten nám pomůže zachovat krásnou barvu červené řepy, která se jinak varem mění. Vaříme tak dlouho, dokud se nám nepodaří řepu pohodlně propíchnout vidličkou. Záměrně neuvádíme čas, ten záleží na velikosti řepy.
Neoloupanou mrkev jsme zabalili do alobalu a dali péct do vyhřáté trouby při cca 150 °C asi 20 min. Upekli jsme rovnou celou, protože zbytek jsme použili do dalšího našeho receptu na skvělý salát „vinigret“. Stejně tak jsme uvařili i více červené řepy, kterou jsme použili i do dalšího receptu.
Zeleninu oloupeme až když dobře vychladne.
Nyní ta zábavnější část – vrstvení. Můžeme každou porci připravit zvlášť za pomoci kruhových formiček na foodstyling nebo dohromady na jeden talíř a později při servírování salát rozdělit na jednotlivé porce. Pokud nemáte formičky na foodstyling, můžeme si trochu pomoci tím, že si uřízneme vhodně zvolené PET lahve od nápojů. My jsme použili formu o průměru cca 8 cm a na talířku je vyfotografovaná vždy jedna porce.
Nejspodnější vrstva je slaneček nakrájený na jemno (kostičky do velikosti 0,5*0,5 cm). Slanečka následně přikryjeme „kožichem“. Další vrstva je najemno nakrájená jarní cibulka. Můžeme použít i pórek, nebo jinou cibuli. Následuje vrstva mrkve, kterou buď nastrouháme nebo nasekáme na malé kousky. Po mrkvi přichází na řadu avokádová vrstva.

Avokádo rozpůlíme, jak jsme zvyklí, odstraníme pecku a můžeme ho nakrájet ještě ve slupce tak, že nožem projedeme několikrát v jednom směru, řezy vedeme cca 0,5 cm od sebe, potom analogicky v kolmém směru na původní řezy. Když pak lžící vyloupneme dužinu ze slupky, avokádo již budeme mít rovnou nakrájené. Nebo můžeme dužinu nejprve vyndat a pak nakrájet na prkénku. K avokádu do misky přidáme cca 2 čajové lžičky majonézy a lehce promícháme, abychom majonézou obalili kostičky avokáda, ale nijak zvlášť ho nerozmačkali na kaši. Můžeme trochu přisolit. Obecně zeleninu jinak nesolíme, protože ve výsledku nám slanou chuť dožene použitý slaneček.
Na avokádovou vrstvu dáme vrstvu červené řepy nastrouhané na hrubou slzu. Na červenou řepu pokračujeme vrstvou bílku nastrouhaného na jemnou slzu.
Každou vrstvu můžeme lehce ve formičce „upěchovat“ např. lžící, aby byl vrstvený salát kompaktní a nerozsypal se nám. Vrstvu bílku potřeme majonézou a posypeme jemně nastrouhaným žloutkem. Vajíčko můžeme nastrouhat celé a vytvořit vrstvu pouze jednu jen z celého vajíčka, ale takto zvlášť je výsledek barevně efektivnější. Můžeme posypat nějakou zelenou bylinkou (hodí se kopr, jarní cibulka, pažitka, pórek).

Salát je dobré nechat několik hodin vychladit, než tahem nahoru sundáme formičky. Salát se jí tak, že nabíráme všechny vrstvy dohromady „svislými řezy“. Tak docílíme kýženého propojení všech chutí.

Ohodnoťte recept

Průměr: 4.5 / 5. Počet hlasů: 2

Děkujeme za hodnocení

Sledujte naše sítě, ať Vám neunikne žádný z nových receptů

Další recepty

Kontakty

+420 222 360 269

+420 777 808 169 (Lucie Zychová)

info@ketopointpraha.cz

Otevírací doba

pondělí až pátek 9:00 – 17:00

Přijímáme platební karty

Adresa

Ketopoint Praha s.r.o.

Wuchterlova 584/16

Praha 6 – Dejvice, 160 00

Ostatní informace

Ketopoint Praha s.r.o.

IČO: 08776768